ارگ کریم خان زند، یادگاری بی نظیر از سلسله زندیه
به گزارش مجله بوشهری ها، ارگ کریم خان زند یکی از آثار تاریخی دوران زندیه در شهر شیراز است. این ارگ در سال 1766 و 1767 میلادی با استفاده از ماهرترین معماران و بهترین مصالح بنا گشت. در دوران سلسله زندیه ارگ کریم خان به عنوان محل استقرار حکومت مورد استفاده قرار می گرفته است.
مطمعناً برای سفر در داخل ایران لیست بلندی از جاذبه های گردشگری و مناظر دیدنی و بناهای تاریخی در مقابل خود خواهید داشت. در میان این لیست شهر باستانی شیراز در شرایط خوبی قرار گرفته است و دارای اماکن تاریخی و تفریحی بسیار زیبایی می باشد. یکی از معروف ترین بناهای تاریخی این شهر ارگ کریم خان زند می باشد که یکی از سازه های برجسته باقی مانده از سلسله زند است.
بیشتر بخوانید: معرفی همه اماکن تاریخی، گردشگری و زیارتی شیراز
ارگ کریمخانی (ارگ کریم خان زند)
این بنا در مرکز شهر و در کنار میدان شهرداری نزدیک بازار شیراز واقع شده است. ساختمان ارگ به طور کامل از آجر ساخته شده و دارای اتاق های مسکونی می باشد. ساخت و ساز ارگ کریم خان به قرن 18 میلادی بر می شود زمانی که کریم خان زند و خاندان زند حکومت بر ایران را در دست گرفتند و شیراز را به عنوان پایتخت حکومت و همچنین محل زندگی خود برگزیدند.
معماری ارگ کریم خان زند
ساختار این ارگ شما را به یاد ساختمان های ساخته شده ساده آجری در قرن 11 و 12 میلادی زمانی که سلجوقیان در ایران حکومت می کرند، می اندازد. دژهای چهار گوشه ارگ 15 متر ارتفاع دارند که بسیار مستحکم و از جنس آجر می باشند ولی یکی از این دژها در سال های اخیر همانند برج پیزا در ایتالیا منحرف و کج شده است که فرایند توقف کج شدگی این برج به لحاظ فنی و مهندسی مورد اهمیت قرار گرفته است. در داخل ساختمان می توان ظرافت بعضی از جزئیات و هنرهای معماری ایرانی را بدون کاووش و دقت مشاهده کرد و این اشاره به اهمیت معماری بی نظیر سنتی در قرن های گذشته دارد.
در بالای دروازه ورودی ارگ کاشی کاری قابل توجهی از نبرد رستم در برابر شیطان قرار گرفته است. همانطور که میدانید رستم شخصیت قهرمان شاهنامه که کتاب شعر حماسی فردوسی، شاعر شناخته شده قرن 10 و 11 میلادی است، می باشد. پس از ورود به هشتی، راهروی جلویتان شما را به حیاط عظیم با باغ پرتغال شگفت آور هدایت می نماید.
اتاق های اصلی ارگ کریم خان
همانطور که وارد حیاط می شوید در مقابل شما در آن طرف حیاط، زیر بادگیر عظیم اتاق زیبایی قرار گرفته است که چشم شما را به خود خیره می نمایند. در داخل اتاق به زیبایی تزئین شده و مجسمه جذاب موم کریم خان و عظیمان در داخل اتاق وجود دارد که نشان می دهد کریم خان در دادگاه با مقامات دیدار می نموده است و به شیوه ای زیبا تاریخ در این ارگ را به صورت بصری به ما القا می نماید.
نقاشی های متعددی بر دیوار و سقف شن و ماسه ای اتاق ها کشیده شده و این هنر حیات بخشیدن به ساختمان های رسمی و غیر رسمی در دوران زند بوده است. ترکیبی از برگ ها با رنگ طلایی و قرمز نسبتا تیره در دیواره های داخلی ساختمان های سلطنتی مورد استفاده قرار می گرفت. در یکی از اتاق ها برای ترویج فرهنگ و هنر ایرانی یک زن و شوهر با پوشیدن لباس های رنگارنگ محلی این فرهنگ و پوشش محلی را به گردشگران نشان می دهند. البته فقط در این ارگ این پوشش محلی را نمی بینید بلکه در بیشتر نقاط ایران با این پوشش های محلی آن منطقه روبرو خواهید شد.
حمام ارگ کریم خان
در جنوب شرقی حیاط ارگ یک درب وجود دارد که شما را به حمام کریم خان می رساند. دکوراسیون گچ ساده در عین حال دوست داشتنی این حمام، حاکی از اهمیت گل و طبیعت است که هنرمندان شیرازی به خوبی از آن الهام گرفته اند. قسمت اول ورود به حمام سربینه آن می باشد. در این سربینه چهار سکو جهت نشستن و لباس کندن وحود دارد و در وسط این قسمت حوض هشت گوشی وجود دارد. در گوشه ای از سربینه محلی برای گرم کردن فضا توسط آتش و درست کردن چای و قلیان کشیدن تعبیه شده و در زیر سکوهای سربینه محل گذاشتن کفش و بسته لباس بوده است. کف حمام از جنس مرمر و حمام دارای لوله های ساخته شده از خاک رس برای گرم کردن کف حمام و همچنین انتقال آب و... است. در داخل حمام پس از صحبت کردن به دلیل بسته بودن میحط و طراحی و معماری خاص آن با انعکاس صدای خود روبرو می شوید.
بیشتر بدانید: آشنایی با نارنجستان قوام شیراز (باغ قوام الملک)
گروه گردشگری خبرنگاران
منبع: setare.com