وام 150 میلیونی برای مسکن میلیاردی
به گزارش مجله بوشهری ها، وزارت راه و شهرسازی، دو روز پیش تفاهمنامه ای تحت عنوان ساخت 50 هزار واحد مسکونی ارزان قیمت برای اقشار کم درآمد با حضور یک بانک قرض الحسنه امضا کرد. تفاهمنامه ای که در قالب آن قرار است 150 میلیون تومان وام کم بهره به واجدان شرایط پرداخت گردد. بر اساس این تفاهمنامه 6 ماده ای که بین معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی و بانک عامل امضا مقرر شده تا به 50 هزار نفری که جزو دهک های کم درآمدی جامعه هستند (دهک های یک تا 3) 150 میلیون تومان وام قرض الحسنه با کارمزد 4 درصد پرداخت گردد.
جهت دریافت خدمات پتینه سقف منزل با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. هر گونه خدمات رنگ آمیزی با تکنیک های مدرن پتینه کاری را به ما بسپارید.
به گزارش اعتماد، در اجرای این طرح، خانوار های کم درآمد تازه ازدواج نموده و سرپرست خانوار هایی که دارای 3 فرزند و بیشتر هستند در اولویت هستند. بر اساس اعلام وزارت راه و شهرسازی، اسامی افرادی که در اولویت دریافت این وام ها و مشارکت در این طرح هستند از سوی معاونت مسکن و ساختمان به بانک اعلام و معرفی خواهند شد، زمان اجرای این تفاهمنامه 3 سال و مدت بازپرداخت تسهیلات قرض الحسنه 5 سال معین شده است.
اقساط عجیب
به نظر می رسد که پیش از هر چیز، موضوع اقساط این میزان وام قرض الحسنه آن هم برای خرید خانه باید مورد توجه قرار گیرد. بر اساس این طرح میزان اقساط ماهانه این وام حدود 2 میلیون و 770 هزار تومان است؛ آن هم در حالی که حداقل دستمزد یک کارگر (یعنی جامعه هدف این وام مسکن) 800 هزار تومان از این رقم کمتر است!
در این شرایط گرچه سود وام 150 میلیون تومانی مسکن 4 درصد اعلام شده و متقاضی واجد شرایط مورد تایید وزارت راه و شهرسازی طی 5 سال حدود 16 میلیون تومان سود آن را پرداخت می نماید، اما چه میزان خانواده های کم درآمد که اغلب در تامین معیشت خود با مشکل روبه رو هستند توان پرداخت اقساط این وام را خواهند داشت؟
در سال های اخیر افزایش شدید در بازار مسکن بسیاری از خریداران بالقوه را از این بازار خارج کرد. جهش قیمت ها که از دو سال قبل شروع شد و رشد ماهانه قیمت مسکن در بهمن ماه نسبت به دی ماه، تقریبا 4 درصد بوده است. در این شرایط این میزان وام برای کم درآمد ها چقدر کارساز است؟
واگذاری امتیاز
بیت الله ستاریان، کارشناس بازار مسکن در مورد پرداخت وام 150 میلیون تومانی مسکن به اقشار کم درآمد جامعه معتقد است؛ مصوبات اینچنینی دولت در مورد اقشار کم درآمد عمدتا کارساز نیست، زیرا این افراد امتیاز هایی که برای شان در نظر گرفته می گردد را عمدتا برای امرار معاش خود واگذار می نمایند.
ستاریان در این باره گفت: هر چند این گونه تفاهمنامه ها برای تشویق خانوار ها و به منظور افزایش جمعیت منعقد می گردد، اما اینکه چقدر در حوزه مسکن تاثیرگذار است باید گفت هیچ جایگاهی ندارد و تاثیر آن بسیار محدود است. این کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه در کشور های دیگر سالانه بین 40 تا 50 هزار مسکن فراوری می گردد، اضافه نمود: این میزان از فراوریات مسکن در حالی است که این کشور ها معضلی به نام مسکن ندارند، اما باز هم دولت های شان سعی در فراوری این میزان مسکن دارند و در اختیار پایین ترین دهک ها که توان تهیه مسکن ندارند، می گذارد.
نیمی از مردم مشکل مسکن دارند
او ادامه داد: اما در ایران این موضوع متفاوت است، زیرا مشکل تهیه مسکن تنها برای اقشار کم درآمد و دهک های پایین جامعه نیست و نیمی از مردم کشور با این مشکل روبه رو هستند. ستاریان توضیح داد: ضمن آنکه از این دست تفاهمنامه ها و مصوبات نیز در دوره های گذشته مطرح بوده از مسکن مهر گرفته تا اجاره مسکن به شرط تملیک که در همه این موارد نیز فروش فیش ها از سوی این اقشار کم درآمد مرسوم بوده است.
این کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه ایران کشور فقیری نیست، اما اقتصاد کشور به واسطه تحریم ها آسیب دیده است، گفت: ایران سرشار از منابع است پس باید با تصمیمات و سیاستگذاری های درست فقر را ریشه کن کرد و دولت ها باید به دنبال راهکاری برای خروج مسکن از سبد خانوار ها باشند، چراکه بخش مسکن بیش از 67 درصد از سهم سبد خانوار ها را به خود اختصاص داده است.
این کارشناس بازار مسکن گفت: در صورتی که معضل مسکن در کشور حل و مسکن از سبد خانوار ها خارج گردد تا 80 درصد از افرادی که زیر خطر فقر هستند به بالای خط فقر صعود می نمایند ضمن آنکه رفاه عمومی و رضایتمندی نیز افزایش پیدا می نماید. او ادامه داد: هرساله شاهد آنیم که مشکل مسکن به سال بعد منتقل و مجدد ذخیره می گردد. متاسفانه بیش از نیم قرن است که مردم با مشکل مسکن روبه رو هستند و هنوز حل نشده است.
ستاریان ادامه داد: هر چند دولت و مجلس تاکید بر احتیاج سالانه 900 هزار مسکن در کشور دارند، اما بر اساس محاسبات فعالان این حوزه باید گفت احتیاج سالانه بخش مسکن حدود یک میلیون و 300 هزار واحد مسکونی است. ستاریان گفت: در حال حاضر ملک چند ده برابر بیش از ارز رشد داشته و نسبت به طلا و سکه نیز بالاتر رفته و خود به خود در طول این سالیان به کالایی سرمایه ای بدل شده است.
این کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه باید این میزان کسری در فراوری مسکن رفع گردد، اضافه نمود: البته موضوع دیگری نیز در این میان وجود دارد و آن رشد نقدینگی در کشور است و اینکه افراد در گروه های مختلف شغلی از پزشک تا تاجر و ... سعی در حفظ ارزش سرمایه خود دارند و زمانی که هیچ کالای سرمایه ای در اختیار نیست چاره ای برای شان جز سرمایه گذاری در بخش مسکن نمی ماند.
ستاریان ادامه داد: شرایط اقتصاد در ایران شبیه موتور ماشینی است که خراب شده زمانی که موتور ماشین خراب می گردد فرمان آن را که عوض نمی نمایند پس باید در ابتدا کلیت اقتصاد را بهبود بخشید.
رقیب بخش خصوصی
این کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه دولت در بخش مسکن رقیب سرمایه گذاران بخش خصوصی است، اضافه نمود: اگر امروز بخش خصوصی حوزه مسکن را دست دارد و بیشترین فراوریات در این حوزه را انجام می دهد دولت نیز رقیب ملت شده و خود فراوری نماینده است. این در حالی است که مسلما بخش خصوصی نمی تواند نفت، دلار و ... را سرمایه گذاری کند و باید گفت در کلیه بخش های دیگر هم انحصار در دست دولت است.
ستاریان توضیح داد: متاسفانه اغلب دولت ها و ساختارشان هوشمند نیستند، دولت ها نباید متولی فراوری و تجارت باشند، بلکه باید با سیاستگذاری های راهبردی اوضاع را بهبود بخشند، اما می بینیم که اغلب خودشان در قالب فراورینماینده و تاجر فعالیت می نمایند.
منبع: فرارو