آیا گوشی های هوشمند همواره صحبت های کاربران را شنود می کنند؟
به گزارش مجله بوشهری ها، یکی از تئوری های توطئه ای که طرفداران زیادی دارد، این است که گوشی های هوشمند همواره در حال گوش دادن به صحبت های کاربران هستند؛ در این زمینه، یک شرکت امنیت سایبری دست به انجام تحقیقی زده است تا این موضوع را مورد بررسی قرار دهد.
شبکه های اجتماعی سرشار از پست های مختلفی هستند که افراد زیادی مدعی شده اند سایت هایی مانند گوگل و فیسبوک برای اینکه بتوانند تبلیغات خود را با دقت بسیار زیادی ارائه کنند، همواره در حال شنود کاربران هستند. محققین شرکت امنیت سایبری Wandera در این زمینه آزمایش هایی را انجام داده اند و در نهایت هیچ مدرکی دال بر تایید این موضوع پیدا نکرده اند.
محققین برای انجام این آزمایش، دو گوشی سامسونگ و آیفون را در یک اتاق صدا قرار دادند و برای 30 دقیقه تبلیغ های مربوط به غذای سگ و گربه را پخش کردند. این محققین دو گوشی مشابه را همچنین در یک اتاق ساکت هم قرار دادند. در حین انجام این آزمایش، این افراد اپلیکیشن های فیسبوک، اینستاگرام، گوگل کروم، اسنپ چت، یوتیوب و آمازون را باز گذاشته و تمام مجوزهای مربوط به آن ها را تایید کرده بودند.
آن ها سپس بعد از انجام آزمایش، حین استفاده از پلتفرم های موردنظر به دنبال تبلیغات مربوط به غذای حیوانات خانگی گشتند. همچنین نوع مصرف باتری و اینترنت گوشی ها حین انجام آزمایش هم مورد بررسی قرار گرفت. آن ها این آزمایش را به سه روز پیاپی تکرار کردند و به هیچ تبلیغ مربوط به غذای گربه و سگ برنخوردند و در زمینه مصرف باتری و اینترنت گوشی هم جهشی مشاهده نشد.
فرایند آزمایش
فعالیت های مربوط به گوشی های موجود در اتاق صدا و اتاق ساکت مشابه هم بودند. اگرچه داده هایی از طریق گوشی ها منتقل می شدند، ولی حجم این داده ها اصلا قابل مقایسه با فعالیت دستیارهای دیجیتالی مانند سیری یا گوگل اسیستنت نبوده است. جیمز مک (James Mack) مهندس سیستم های شرکت Wandera در این زمینه می گوید: طبق مشاهدات ما، داده های حاصل از این آزمایش ها بسیار کمتر از داده های یک دستیار مجازی طی دوره زمانی 30 دقیقه ای بوده است که نشان می دهد ضبط مداوم مکالمات و آپلود کردن آن ها در فضای ابری توسط هیچ کدام از این برنامه ها رخ نداده است. اگر شاهد چنین چیزی بودیم، مطمئنا در مصرف داده جهشی مشاهده می کردیم.
طی سال های گذشته، غول های تکنولوژی بارها و بارها اعلام کرده اند که آن ها از میکروفون گوشی های ما برای جاسوسی و شنود استفاده نمی کنند. سال گذشته مارک زاکربرگ که در همین زمینه توسط اعضای کمیته ویژه مجلس سنای آمریکا مورد سوال قرار گرفت و او هم به طور کامل این موضوع را تکذیب کرد.
با این حال، با توجه به اینکه روزبه روز اعتماد کاربران به شرکت های تکنولوژی کاهش پیدا می کند، بسیاری از کاربران همچنان فکر می کنند که چنین چیزی همواره در حال رخ دادن است. یکی از نکات قابل توجه این پژوهش این است که بیشتر برنامه های گوشی های اندرویدی در اتاق ساکت، داده های بیشتری مصرف می کنند ولی در مورد اپلیکیشن های iOS در اتاق صدا چنین چیزی رخ می دهد. محققین می گویند در رابطه با دلیل این موضوع نمی توانند با قاطعیت اظهارنظر کنند ولی مصمم به ادامه تحقیق در این زمینه هستند.
در هر صورت، یکی از مقام های ارشد این شرکت اعلام کرده که در نهایت با خیال راحت می توانیم بگوییم که گوشی های هوشمند به هیچ عنوان به مکالمات کاربران گوش نمی دهند. او می گوید: من نام خود را پای این تحقیق می گذارم و می گویم که ما هیچ مدرکی دال بر انجام شنود توسط پلتفرم های مختلف پیدا نکردیم. البته شاید این فرایند توسط روشی انجام بگیرد که هنوز از آن اطلاعی نداریم که البته چنین چیزی بسیار دور از ذهن است.
مزایای جمع آوری حجم عظیمی از داده ها
نتایج این پژوهش، فعالان حوزه امنیت سایبری را متعجب نکرده زیرا حقیقت امر این است که غول های تکنولوژی آن قدر از کاربران مختلف اطلاعات دارند که بدون نیاز به شنود مکالمات آن ها می توانند تبلیغات دقیقی را ارائه کنند. این شرکت ها برای این موضوع، از انواع و اقسام اطلاعات مانند بررسی موقعیت مکانی، سابقه مرورگر و رهگیری پیکسل های نمایشگر استفاده می کنند تا بتوانند نیازهای کاربران را پیش بینی کنند. چنین تکنیک هایی مرتبا بهتر و دقیق تر می شوند.
دکتر ساتریس دیمیتریو (Soteris Demetriou) که در زمینه تبلیغات موبایل و امنیت سایبری پژوهش می کند، در همین زمینه می گوید: این تبلیغاتی که در پلتفرم های مختلف مشاهده می کنید، نتیجه مقادیر عظیمی از اطلاعاتی هستند که شرکت ها در مورد شما جمع آوری کرده اند. آن ها این حجم عظیم را با شبکه های تبلیغاتی که مبتنی بر الگوریتم های ماشینی قدرتمند هستند، به اشتراک می گذارند. به همین خاطر پیش از اینکه مثلا بخواهید چیزی را بخرید، آن ها به خوبی می توانند این موضوع را پیش بینی کنند.
البته لازم به ذکر است که نمونه هایی از گردآوری اطلاعات غیرمجاز توسط اپلیکیشن ها وجود داشته است. در ماه ژوئن، محققین دانشگاه نورت ایسترن آمریکا حدود 17000 اپلیکیشن اندروید را مورد بررسی قرار دادند. آن ها مدرکی برای شنود صحبت های کاربران پیدا نکردند اما متوجه شدند که برخی از این اپلیکیشن ها، اسکرین شات ها و در مواردی ویدیوهای ضبط شده از نمایشگر کاربران را برای شرکت های ثالث ارسال می کردند؛ اگرچه باید بگوییم که هدف آن ها از این کار مربوط به بهبود تجربه کاربری اپلیکیشن های خود بوده و به هدف تبلیغات چنین کاری را انجام نمی دادند.
به همین خاطر باید بگوییم که اگرچه موضوع نفوذ و هک در امنیت سایبری یک موضوع پذیرفته شده محسوب می شود، ولی فعلا نمی توانیم در مورد شنود کاربران انگشت اتهام را به سمت غول های تکنولوژی نشانه بگیریم.
4 اشتباه ساده که امنیت گوشی را به خطر می اندازند
منبع: BBC
منبع: دیجیکالا مگ