چگونه از آفتاب سوختگی ماشین جلوگیری کنیم؟
به گزارش مجله بوشهری ها، ممکن است تا به امروز با این مشکل روبرو شده باشید که پس از وارد شدن به ماشینی که چند ساعت زیر نور خورشید بوده احساس ناخوشایندی پیدا کنید. البته گرمای خورشید فقط برای فضای داخلی اتومبیل مشکل ساز نیست، بلکه نور شدید خورشید و دمای بالا می تواند در مسافت های طولانی بر عملکرد خودروها نیز تأثیر بگذارد. این تأثیر، خود را در پوسته پوسته کردن و محو رنگ روکش خودرو، بالا رفتن آمپر ماشین به علت گرمای زیاد، ایجاد ترک در داشبورد و خرابی موتور نشان می دهد اما هنگام آفتاب سوختگی ماشین تنها این موارد نیستند که باید نگران آن باشید. گزارش ها نشان می دهند که فقط در کشوری مثل آمریکا از سال 1998 تا به امروز، نزدیک به 1011 کودک در اثر گرمازدگی در وسایل نقلیه جان خود را از دست داده اند.

حتماً دوست ندارید که ماشین شما زودتر از موعد کارایی خود را از دست بدهد. خوشبختانه راه های مختلفی وجود دارد که می توانید به وسیله آن ها از خودروی خود در برابر آسیب های خورشید و آفتاب سوختگی محافظت کنید. با انجام این اقدامات، وسیله نقلیه شما گرما را بسیار مؤثرتر تحمل خواهد نمود. در ادامه مطلب و معرفی این راهکارها با ما همراه باشید.
نور خورشید و رنگ خودرو
همان طور که پوست بدن انسان هنگام قرار گرفتن طولانی مدت زیر نور آفتاب آسیب می بیند، رنگ ماشین نیز در برابر نور خورشید آسیب پذیر است. علت اصلی این آسیب، اشعه ماوراء بنفش ناشی از گرمای شدید خورشید است. اشعه ماوراء بنفش به طور طبیعی در نور خورشید وجود دارد و 10٪ از کل خروجی تابش الکترومغناطیسی خورشید را تشکیل می دهد اما این اشعه چه تأثیری بر رنگ ماشین دارد؟
محو شدن و اکسیداسیون
سریع ترین اثر نور خورشید بر رنگ خودرو محو شدن آن است. اشعه ماوراء بنفش (UV) ساختار مولکولی رنگ را شکسته و منجر به از بین رفتن شدت رنگ می گردد. این فرآیند با گذشت زمان و به علت اکسیداسیون، می تواند ظاهری کدر و مات برای رنگ خودرو ایجاد کند. لازم به ذکر است اکسیداسیون زمانی رخ می دهد که اکسیژن موجود در هوا با رنگ واکنش نشان دهد.
آسیب به کلر یا پوشش شفاف رنگ (Clear Coat)
خودروهای مدرن معمولاً پوششی شفاف روی رنگ خود دارند که به عنوان یک لایه محافظ عمل می نماید. با این حال، اشعه ماوراء بنفش خورشید می تواند به این لایه نفوذ نموده و باعث تخریب آن گردد. هنگامی که پوشش شفاف رنگ خودرو خراب می گردد، رنگ زیرین آن در برابر خدشه و محو شدن آسیب پذیرتر خواهد شد.
ترک خوردگی و کنده شدن رنگ
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید می تواند باعث خشک شدن رنگ و از دست دادن انعطاف پذیری آن گردد. در نتیجه، ممکن است رنگ آغاز به ترک خوردن نموده و از سطح خودرو جدا گردد. این امر نه تنها ظاهر خودرو را تحت تأثیر قرار می دهد، بلکه فلز زیرین رنگ در بدنه را نیز در معرض زنگ زدگی و خوردگی قرار خواهد داد.
خراش و علائم دَوَرانی
هنگامی که رنگ ماشین اکسید می گردد، بیشتر مستعد ساییدگی و خراش های جزئی خواهد شد. شستن و خشک کردن خودرو بدون تکنیک های مناسب می تواند خراش و علائم دورانی بر جای گذاشته و یکپارچگی رنگ ماشین را به خطر بیندازد.
خواندنی ها
علت ریپ زدن ماشین در حالت های مختلف چیست؟
نور خورشید چه آسیب های دیگری به خودرو وارد می نماید؟
اگرچه معمولاً آسیب نور خورشید صرفاً بر رنگ خودرو در نظر گرفته می گردد، اما در هنگام تابش نور خورشید به خودرو و بالا رفتن دما آسیب های داخلی نیز باعث نگرانی خواهد شد. عیوب زیر می تواند باعث کاهش ارزش خودرو و ایجاد هزینه های اضافی برای تعمیر آن گردد:
- ترک خوردگی: ممکن است در داشبورد و صندلی ها ترک ایجاد گردد. فرمان خودرو نیز می تواند آسیب هایی را به صورت ترک ناشی از گرما از خود نشان دهد.
- رنگ پریدگی: لوازم داخلی و کفپوش های خودرو می توانند در برابر اشعه های خورشید رنگ خود را به تدریج از دست بدهند.
- مسائل ایمنی: کیسه های هوا نیز که اصلی ترین سیستم ایمنی خودرو محسوب می شوند ممکن است در گرمای شدید آسیب ببینند.
- شکستگی تسمه و شیلنگ: گرمای ناشی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید می تواند باعث شکستن و جدا شدن تسمه ها و شلنگ ها گردد. شکستگی تسمه یا شلنگ می تواند برنامه های سفر را متوقف نموده و هزینه هایی اضافی را برای تعمیر ایجاد کند.
- پایین آمدن سطح مایعات خودرو: هوای گرم باعث پایین آمدن سطح مایعات خودرو شده که اگر به آن توجه نگردد، عواقبی برای ماشین خواهد داشت.
- کاهش فشار لاستیک: دمای زیاد می تواند بر فشار باد تایرها نیز تأثیر بگذارد. بنابراین این مورد را حتماً به طور دوره ای چک کنید.
پیشگیری از آسیب؛ چگونه از آفتاب سوختگی ماشین جلوگیری کنیم؟
1. ماشین را به طور منظم شسته و خشک کنید
بدنه ماشین هزاران زباله و مواد معدنی را به خود جذب می نماید. اگر ماشین به طور مرتب تمیز نگردد، این آلودگی ها می توانند با نور خورشید واکنش نشان دهند و رنگ ماشین را خراب نمایند. بعلاوه، حشرات مرده در بدنه خودرو تجزیه شده و اسیدهای سمی را روی سطح خودرو آزاد می نمایند که عاملی برای تضعیف رنگ آن به شمار می آید.
برترین راه برای جلوگیری از این اتفاق این است که ماشین خود را تا جایی که می توانید مرتب بشویید. سپس آن را با یک پارچه میکروفایبر نرم خشک کنید تا لکه های به جای مانده از بین بروند. نظافت فضای داخلی خودرو را نیز نباید فراموش کنید. ترکیب گرما و کثیفی در داخل خودرو بسیار آزاردهنده است!
2. از واکس و براق نماینده خودرو بهره ببرید
کار محافظت از رنگ بدنه خودرو با تمیز کردن آن تمام نمی گردد بلکه باید حداقل دو بار در سال آن را با واکس مخصوص بدنه، آغشته کنید تا رنگ بیرونی آن تثبیت گردد. موم موجود در واکس خودرو به عنوان یک لایه محافظ عمل می نماید و خراش ها و آسیب های اشعه ماوراء بنفش خورشید را به حداقل می رساند.
اگر می خواهید عمل ماندگار و بهتری انجام دهید، یک پوشش سرامیکی برای محافظت از اتومبیل خود در برابر نور خورشید در نظر بگیرید. پوشش های سرامیکی سخت، بادوام و مقاوم در برابر حرارت هستند و می توانند خودروی شما را برای مدت طولانی روشن و براق نگه دارند.
3. ماشین را در مکانی سایه دار پارک کنید
این کار بسیار بدیهی و عاقلانه است. اگر خانه شما پارکینگ یا گاراژ ندارد، بهتر است که یک مکان سایه دار پیدا نموده تا از ماشین در برابر نور خورشید محافظت کنید. سعی کنید ماشین خود را به خصوص در ساعات اوج آفتاب زیر درخت، زیر سایه ساختمان یا حتی در یک پارکینگ عمومی سرپوشیده نگه دارید. در این صورت ممکن است مجبور شوید هزینه ای را برای پارکینگ متحمل شده یا چند دقیقه اضافی را در پی یک مکان مناسب صرف کنید اما در نهایت مطمئن خواهید شد که هزینه های کمرشکن تعمیرات را متقبل نخواهید شد.
خواندنی ها
راهنمای خرید آفتاب گیر برای ماشین
4. شیشه های خودرو را پایین بدهید
البته که باز گذاشتن شیشه ها در مکان های عمومی خطر سرقت خودرو را افزایش می دهد اما اگر خودرو را در مکانی خصوصی مانند حیاط منزل پارک می کنید، حتی کمی پایین دادن شیشه ها نیز می تواند باعث گردش هوا گردد و دمای داخلی خودرو را کاهش دهد. به این ترتیب گرما تأثیر کم تری روی لوازم داخلی و داشبورد خواهد داشت.
5. باتری ماشین را به طور منظم چک کنید
روشن بودن مداوم کولر و سیستم تهویه مطبوع خودرو می تواند فشار را روی باتری ماشین شما افزایش دهد و باعث فرسودگی سریع تر آن گردد. باتری ماشین را حتماً به صورت دوره ای چک نموده تا از بروز مسائل ناخوشایند جلوگیری کنید. حتماً دوست ندارید که هنگام سفر در جاده، باتری ماشین شما ناگهان از کار بیفتد.
6. فشار باد لاستیک ها را آنالیز کنید
طبق قوانین فیزیک، هوا با گرم شدن منبسط می گردد. اگر این قانون روی لاستیک های ماشین اعمال گردد، بدان معناست که هوای محبوس شده در داخل تایر در تابستان، شانس بیشتری برای خارج شدن دارد. لاستیک های کم باد بیشتر محتمل است منفجر شوند. بنابراین بهتر است حداقل یک بار در ماه فشار باد لاستیک ها را چک کنید. توصیه می کنیم این کار را صبح زود و در حالی که دما پایین تر است انجام دهید تا دقیق ترین تنظیم باد را داشته باشید.
7. برای شیشه های جلو، محافظ نصب کنید
نمی توان انکار کرد که قسمت های داخلی جلوی ماشین شما بیشترین نور خورشید را دریافت می نماید. در این صورت، علاوه بر اینکه رانندگی برای شما سخت تر می گردد، می تواند باعث رنگ پریدگی داشبورد و صدمه تماشا ظاهر مجذوب کننده آن گردد.
شما می توانید با نصب یک آفتاب گیر یا محافظ رنگی بر روی شیشه جلو از داشبورد محافظت کنید. این کار اندازه جریان نور خورشید در داخل ماشین را به شدت کاهش می دهد.
8. مراقب اندازه مایعات خودرو باشید
گرمای زیاد می تواند به سرعت بر سطح مایعات خودرو تأثیر بگذارد. اگر به طور مرتب سطح مایعات خودرو را کنترل نکنید، ممکن است با مشکلاتی در ماشین روبرو شوید. در ادامه به سه نوع از این مایعات اشاره می کنیم:
- مایع خنک نماینده: با بازرسی سطح و شرایط مایع خنک نماینده در مخزن خودرو آغاز کنید. اگر این مایع کدر یا زنگ زده بود، آن را تعویض کنید. در غیر این صورت، فقط آن را تا سطح معین شده بالا ببرید.
- روغن موتور: یک موتور داغ احتیاج به روغن کاری دارد. روغن موتور خود را همواره در فواصل زمانی ذکر شده در دفترچه راهنمای خودرو تعویض کنید. به علاوه، به یاد داشته باشید که سطح روغن را حداقل یک بار در ماه آنالیز کنید.
- روغن گیربکس: رانندگی خودرو با سطح پایین روغن گیربکس خطرناک است. وقتی این سطح پایین می آید، یک قیف کوچک را به وسیله محفظه مخصوص روغن وارد کنید تا دوباره پر گردد. هر بار اندازه کمی اضافه کنید تا از ریختن آن جلوگیری گردد.
9. روکش صندلی ها را در صورت احتیاج تعویض کنید
گرمای تابستان می تواند به قسمت داخلی خودرو نیز آسیب برساند. به عنوان مثال، چرم در اثر قرار گرفتن در معرض طولانی مدت UV سفت و خشک می گردد و همواره این خطر وجود دارد که لکه های غذایی موجود به طور دائم به صندلی بچسبد. با این حال، یک راه چاره ساده برای این مشکل وجود دارد: روکش صندلی ماشین!
روکش صندلی برای ماشین لازم است. روکش ها ظاهر زیبایی به خودرو بخشیده و نگهداری و تعویض آن ها ساده است اما مهم تر از همه، از قسمت داخلی خودرو در برابر گرد و غبار، بارندگی، نشت مواد غذایی و اشعه ماوراء بنفش محافظت می نمایند.
اگر به این زودی ها در پی خرید روکش صندلی های نو نیستید، مطمئن شوید که به خوبی از روکش صندلی خود مراقبت می کنید. تهویه منظم برای صندلی های چرمی به خصوص در تابستان بسیار مهم است.
10. دودی کردن شیشه ها را امتحان کنید
بعضی افراد به علت زیبایی ماشین و بعلاوه محافظت از خودروها در برابر نور خورشید از این روش استفاده می نمایند. دودی کردن شیشه ها شامل اعمال یک لایه رنگی در داخل شیشه های اتومبیل است. انجام این کار، راهی عالی برای جلوگیری از ورود اشعه های مضر UV به داخل محسوب می گردد. علاوه براین، مزایای مختلفی دارد که عبارت اند از:
- افزایش حریم خصوصی
- آسایش در خودرو
- مصرف سوخت کم تر با کاهش استفاده از کولر ماشین
- ایمنی در تصادفات با نگه داشتن تکه های شکسته شیشه پنجره در کنار هم
البته دودی کردن شیشه های ماشین نباید بیشتر از 30 تا 40 درصد باشد زیرا متضمن پرداخت جریمه است. طبق آیین نامه هدایت و رانندگی فراجا در سال 1403: جریمه دودی کردن شیشه بیش از 30 تا 40 درصد برای شیشه جلو 500 هزار تومان، برای شیشه های بغل جلو 200 هزار تومان و برای شیشه عقب و شیشه های بغل عقب 100 هزار تومان در نظر گرفته شده است.
11. از کاور برای پوشاندن خودرو بهره ببرید
ممانعت از رسیدن پرتوهای نور خورشید به خودرو ساده ترین راه برای جلوگیری از آسیب های احتمالی است. این کار به سادگی و با استفاده از یک کاور سبک خودرو انجام پذیر است. اگر نمی خواهید زیاد از ماشین خود بهره ببرید، می توانید آن را با استفاده از یک پارچه تمیز و سبک نیز بپوشانید.
کاور خودرو چندین مزیت دارد. نه تنها از ماشین شما در برابر گرما محافظت می نماید، بلکه از نفوذ برگ ها، زباله ها، فضولات پرندگان و گرد و غبار نیز به خودرو جلوگیری می نماید.
کلام آخر
آسیب به خودرو در اثر قرار گرفتن در معرض آفتاب و گرما، دو پیامد اصلی دارد. اولین مورد، احتمال آسیب تماشا یا آسیب دیدگی ناشی از خرابی کیسه هوا یا لاستیک ها است. ایمنی در جاده باید اولین دغدغه همه باشد و فشار کم لاستیک یا آسیب تماشا کیسه هوا می تواند منجر به تصادف یا افزایش اثرات آن بر شما یا خانواده شما گردد.
نگرانی دوم این است که چنین آسیب هایی می تواند بر ارزش خودروی شما تأثیر منفی داشته باشد.
رعایت نکات ساده ای که در این مطلب شرح داده شد یا بعضی از آن ها عمر مفید خودروی شما را افزایش می دهد. این نکات بسیار ساده و اکثراً بسیار کم هزینه اند و می توانند شما را از تعمیرات پرهزینه در مسیر بازدارند.
منابع: bigsmobile , motorist , roblevine
منبع: دیجیکالا مگ